LEKE TEDAVİSİNDE LAZER UYGULAMALARI
Vücut lekelerinde de lazer tedavisi başarıyla uygulanmaktadır.
Leke, genetik yatkınlık, hormonal uyarı, bazı ilaç kullanımları ve ultraviole ışınlarına bağlı olarak alın, yanak, üst dudak bölgesi, burun, çene, boyun ve kollar gibi güneşe maruz bölgelerde ortaya çıkar. Gebelik, doğum kontrol ilaçları, kozmetik uygulamalar, bazı ilaçlar ve guatr hastalığı oluşumunda rol oynar. Güneş ışınları sadece lekelerin oluşumuna değil, oluşmuş lekelerin üzerinde karartıcı etki ile lekelerin artışına da neden olur. Pigmentasyon olarak tanımlanan lekeler, gebelik döneminde ortaya çıkarsa gebelik maskesi denir.
Güneş lekeleri kozmetik açıdan kişilere sıkıntı verir, tedavi edilmeyen lekeler kalıcıdır, kendiliğinden iyileşmez. Leke şikayeti olan hastalar dermatolog ile görüşüp leke nedeni ve tedavileri hakkında bilgi almalıdır. Doktor tarafından, özel bir ışık olan wood ışığı incelemesi ile lekelerin derinin hangi tabakasında olduğu, derecesi değerlendirilir ve sonuca göre tedavi seçenekleri hastayla birlikte belirlenir. Genellikle 3-8 ay arasında değişen uzun süreli bir tedavi gerekir. Leke tedavilerinde kremler, maske tedavileri, kimyasal ve enzimatik peelingler, PRP uygulamaları, mezoterapi ve lazer cihazları yardımcı olur
Leke tedavisinde kullanılan 3 farklı leke laseri bulunmaktadır.
Tedavide lekenin türü, derinlği ve hastanın cilt tipine göre farklı leke lazerleri kullanılır.
Fraksiyonel lazerler lekeyi soyarak etki gösterirler. Dermatoloji uzmanı doktor tarafından bizzat uygulanan Fraksiyonel lazer uygulamalarında hastanın cilt rengi ve lekenin derinliği çok önemlidir. Ehil olmayan kişiler tarafından uygun olmayan cilt tipi ve lekelere uygulanan lazer daha kötü lekelere yol açabilir. Fraksiyonel lazerlerin leke açma yanı sıra ciddi cilt gençleştirici etkisi de bulunmaktadır.
Bir diğer lazer tipi olan IPL leke lazerleri hem yüzeyel soyma hem de leke soldurma yöntemi ile etki eder. Melazma, güneş lekeleri, çil ve genettik yaşlılık lekelerinin tedavisinde oldukça başarılıdır.
Q swich leke laserlerinde yeni nesil leke lazerleridir. Q swich leke lazeri uygulamalarında güneş lekesi ve melazma tedavilerinde ciltte soyulma olmaz ama lekede solma ve koyu melaninlerde dağılma gözlenir. Bu özelliği sayesinde Q swich laserler hastasyı sosyal hayatı kısıtlamadığı için daha çok tercih edilir. Genetik yaşlılık lekeleri ve çillerde de minimal bir soyulma gözlenir. Ama kısa sürede iyileşir. Tedavi sonrası cilt yenileyici kremler ve güneşten koruyucu kremler kullanmak gereklidir.
Karbon peeling de lazerle uygulanan bir leke açma yöntemidir. Beraberinde hem gözeneklerde küçülme, yağlanma ve aknede azalma da olur. Ciltte soyulma olmayan karbon peeling yöntemi her mevsim uygulanabilir.
Sık karşılaşılan bir diğer lekelenme çillenmelerdir. Çillenmesi olan kişiler özellikle bahar ve yaz aylarında güneşten kaçınmalı ve güneşten koruyucular kullanmalıdır. Çilleri ile barışık olmayan hastalarda en yüz güldürücü tedavi seçeneği laser uygulamalarıdır.
Kliniğimizde Dermaroloji uzmanları tarafından uygulanan 3 farklı yeni nesil leke laseri bulunmaktadır.