LEKE TEDAVİLERİ

LEKELERİMDEN NASIL KURTULURUM?

1- COSMELAN LEKE TEDAVİ SİSTEMİ

2- BABY FACE LEKE TEDAVİ

3- PRP

4- Q-Switch Leke Lazeri

5- Karbon Peeling

6- Leke İntraderman Terapisi

7- Scarlet

8- Kimyasal Peeling

Güneş lekeleri; genetik yatkınlık ve ultraviole ışınlarına bağlı olarak alın, yanak, üst dudak bölgesi, burun, çene, boyun ve kollar gibi güneşe maruz bölgelerde ortaya çıkar. Ayrıca gebelik, doğum kontrol ilaçları, kozmetik uygulamalar, bazı ilaçlar ve guatr hastalığı oluşumunda rol oynar. Güneş ışınları sadece lekelerin oluşumuna değil, oluşmuş lekelerin üzerinde karartıcı etki ile lekelerin artışına da neden olur. Pigmentasyon olarak tanımlanan lekeler, gebelik döneminde ortaya çıkarsa gebelik maskesi denir.

Güneş lekeleri kozmetik açıdan kişilere sıkıntı verir, tedavi edilmeyen lekeler kalıcıdır, kendiliğinden iyileşmez. Leke şikayeti olan hastalar dermatolog ile görüşüp leke nedeni ve tedavileri hakkında bilgi almalıdır. Doktor tarafından, özel bir ışık olan wood ışığı incelemesi ile lekelerin derinin hangi tabakasında olduğu, derecesi değerlendirilir ve sonuca göre tedavi seçenekleri hastayla birlikte belirlenir. Genellikle 3-8 ay arasında değişen uzun süreli bir tedavi gerekir.

Gebelik ve lohusalık döneminde tedavi de güneş korumalar ve bu döneme uygun krem tedavileri ile sınırlı tutulur.

Tedavide ilk aşamada güneşten kaçınılmalı, kozmetik ürün ve güneş duyarlılığı yapacak ilaçlar kullanılmamalıdır. Güneşten koruyucu ürün doktorunuzun önerdiği, en az 15 faktörlü, hem UV-A hem UV-B korumalı krem olmalı, yaz ve kış tüm yıl boyunca kullanılmalıdır.

Tedavide ilk seçenek eğer lekemiz derin değilse leke açıcı kremlerdir. Sıklıkla kullanılan kimyasal soyucu kremler arasında; hidrokinon, tretinoin, azeleik asit ve kojik asit içeren ürünler gelmektedir. Bu ürünler ile tedavi süresini kısaltmak ve hızlı sonuç almak için tedaviye kimyasal peeling de eklenebilir.

LAZER UYGULAMA

Kliniğimizde leke tedavisinde kulanılan 3 farklı leke laseri bulunmaktadır.

Tedavide lekenin türü, derinlği ve hastanın cilt tipine göre farklı leke lazerleri kullanılır. Fraksiyonel lazerler lekeyi soyarak etki gösterirken, IPL lazerler hem yüzeyel soyma hem de leke soldurma yöntemi ile etki eder. Q switch leke laserlerinde ciltte soyulma olmaz ama lekede solma ve koyu melaninlerde dağılma gözlenir. Bu özelliği sayesinde q switch laserler hastasyı sosyal hayattan kısıtlamadığı için daha çok tercih edilir. Karbon peeling de lazerle uygulanan bir leke açma yöntemisir. Beraberinde hem gözeneklerde küçülme, yağlanma ve aknede azalma da olur.

Sık karşılaşılan bir diğer lekelenme çillenmelerdir. Çillenmesi olan kişiler özellikle bahar ve yaz aylarında güneşten kaçınmalı ve güneşten koruyucular kullanmalıdır. Krem ve losyon tedavileri, kimyasal peeling uygulamaları yapılabilir. Ama bu hastalarda en yüz güldürücü tedavi seçeneği laser uygulamalarıdır.

Yaşlılık veya güneş lekesi olarak bilinen lentigolarda da krioterapi ve laser tedavisi uygulanabilir. Bazı hastalarda laser tedavisi ile tek seansta bile sonuç alınabilir.

FRAKSIYONEL RADYOFREKANS (SCARLET)

Fraksiyonel Radyofrekans, cilt gençleştime, sarkma, kırışıklık, sivilce ve yara izi ( hafif çöküklük-çukurlar) , keloid (kabarık deri), genişlemiş gözenek, cilt lekeleri, yüz kılcal damarları ve saç dökülme problemlerinde kullanılan radyofrekans teknolojisidir. Hekim tarafından hastanın leke tipi ve yoğunluğuna göre uygulama yapılacak derinik ve enerji elirlenir. Lokal anestezi ile hafifçe uyuşmuş cilde Scarlet cihaz ile fraksiyonel Mikroiğneler ciltte küçük delikler açar, cildin bunları onarması ile tekrar yenilenme süreci başlar , cildin üst tabakasındaki hücre gelişim faktörleri harekete geçer. Lifting, ton farklılıkları ve lekelerde azalma sağlar. Aynı anda deri altına 60 dereceye kadar verilen radyofrekans ısısı kollajen liflerini uyarır. Kollajen uyarımı ciltte toparlanma, sıkılaşma ve zamanla antiaging etki -gençleştirme sağlar. Her mevsim ve yaşta yapılabilen bu uygulamada deride birkaç saatte geçen hafif bir kzıarıklık dışında yara ve kabuklanma olmaz. Hasta günlük hayatına hemen dönebilir.

LEKE MEZOTERAPİSİ

Leke açıcı ilaçların özel cihazlar ile deri altına enjeksiyonu yöntemidir. Krem tedavilerine yanıt alınamayan hastalarda ilke tercih edilen yöntemdir. Uygulama sonrası kabuklanma olmadığı için yaz döneminde de yapılabir. -4 hafta ara ile 3-6 seans uyglnabilir. Lekenin açılması yanı sıra ciltte de sağlıklı ve parlak bir görünüm elde edilir

PRP

PRP yapılandırıcı özelliği sayesinde leke tedavisinde tek başına yeterli olabileceği gibi diğer tedaviler ile beraber kullanımında lekelerin daha çabuk kaybolmasını sağlayabilir.

Cilt lekeleri güneş ışınları, doğum kontrol hapı kullanımı, hamilelik ve genetik nedenler ile oluşabilir. Leke tedavisinde kullanılan kremler, peeling uygulamaları, lazer ve mezoterapiler her zaman tatmin edici bir sonuç vermeyebilir. Bu durumda deri ve deri altı kalitesini arttıran bir uygulama olan PRP ile tedaviyi desteklemek gerekir.

PRP kişinin kendi kanından hazırlanan ''Platelet yönünden zengin plasma'' adını verdiğimiz materyaldir. Bu materyal içerisinde kişinin kendi cildinin ihtiyaç duyduğu yenileyici ve yapılandırıcı özellikte büyüme faktörü (growth faktör) bulunmaktadır. Bu faktörün cilte tekrar enjeksiyonu sayesinde deri ve deri altı yapı güçlenerek yeniden yapılandırılır. PRP ile anti- aging yani deride gençleşmenin yanı sıra daha gergin, lekesiz ve ışıltılı bir cilt elde etmek mümkün.

Leke lazeri, kimyasal ve enzimatik peelingler, ve leke mezoterapi tedavileri ile PRP tedavisini beraber uygulamak tadaviden daha iyi sonuç alınmasını sağlarken lekelerin nüksetmesini azaltır.

Kimyasal peeling derinin üst tabakasının soyulması ile leke nedeni olan melanin pigmenti yavaş yavaş kaybedilir. Tedavide derin peelingler yan etkiler nedeni ile tercih edilmemektedir. Peeling amacıyla kullanılan ürünler arasında alfa hidroksi asitler (AHA), fenol, beta hidroksi asitler, kojik asitler ve salisilik asitlerdir. Peeling ajanının türüne göre 3-8 seans arasında tedavi uygulanır. En sık görülen yan etkiler kızarıklık, kabuklanma ve deride hassasiyettir, bu etkiler de 3-10 günde geriler.özellikle yüzeyel leke, yağlı ve genişlemiş gözenekleri olan deri tipinde daha başarılı sonuçlar elde edilir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp